m3 e46Wiatrak od klimatyzacji cały czas się kręci mimo ...
m3 e46Wiatrak od klimatyzacji cały czas się kręci mimo ...
Witam
Mam Problem z wiatrakami od klimatyzacji , właśnie kupiłem m3 e46 2002 rok.
auto miało zimeniane chłodnice po załączeniu akumulatora w bagazniku od razu zaczynają się kręcić wiatraki dokładnie ten od klimy , Może ktoś się orientuje co moze być przyczyną ??
Mam Problem z wiatrakami od klimatyzacji , właśnie kupiłem m3 e46 2002 rok.
auto miało zimeniane chłodnice po załączeniu akumulatora w bagazniku od razu zaczynają się kręcić wiatraki dokładnie ten od klimy , Może ktoś się orientuje co moze być przyczyną ??
Re: m3 e46Wiatrak od klimatyzacji cały czas się kręci mimo ...
Może emka się grzała i wentylatory ktoś spiął na krótko.
ZJAR
A może się pochwalisz co to za auto kupiłeś? 

Raczej nie , kupiłem auto w USA i przód był niekompletny tzn. brakowało lamp i chłodnic , części dokupiłem w polsce , po załóżeniu i podpięciu klem cały czas się kręcą ???
sprawdź przekaźnik sterujący dmuchawą, może cały czas jest zwarty, ewentualnie czujnik może też być zwarty i stąd sygnał dla pracy wiatraka. A najlepiej podjedź do DOBREGO elektryka, on ci to sprawdzi i być może w kilka minut naprawi.
Aby nie powielać tamtów,
Czy wiatrak od klimy gdy wskaźnik temp. stoi pionowo powinien sie załączac i chodzić nonstop czy włacza sie tylko po załaczeniu klimy lub gdy temp. wzrasta i wspomaga chłodzenie chlodnicy?
Czy wiatrak od klimy gdy wskaźnik temp. stoi pionowo powinien sie załączac i chodzić nonstop czy włacza sie tylko po załaczeniu klimy lub gdy temp. wzrasta i wspomaga chłodzenie chlodnicy?
RED DEVIL
z tego co mi mowił mechanik, to wiatrak od klimy włącza się tylko po załączeniu klimy, po wyłączeniu chodzi jeszcze kilka minut. Ale nie powinien się włączać w innym przypadku.
Podobno chłodzenie silnika w całości spoczywa na wiskozie. Jak wiskoza szwankuje to latem przy włączonej klimie obydwa wiatraki przez jakiś czas dają rade schłodzić auto, dlatego można przeoczyć niedomaganie samej wiskozy.
Ale to wszystko mówił mi mechanik....
Podobno chłodzenie silnika w całości spoczywa na wiskozie. Jak wiskoza szwankuje to latem przy włączonej klimie obydwa wiatraki przez jakiś czas dają rade schłodzić auto, dlatego można przeoczyć niedomaganie samej wiskozy.
Ale to wszystko mówił mi mechanik....
Pozdrawiam
Umiar
Umiar
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
To mówił głupoty. Wiatrak od klimy ma kilka pozycji i jak auto łapie zbyt wysoką temperaturę również się załącza a przy włączonej klimie chodzi zawsze.
--==maly==----,
a widzisz, to dobrze wiedzieć.
a widzisz, to dobrze wiedzieć.
Pozdrawiam
Umiar
Umiar
Wiatrak elektryczny to alternatywa wiskozy. Jak ona nie wyrabia (np 30 stopni na zewnątrz i pałowanie na torze) to wtedy do akcji wkracza wiatrak elektryczny. A przy wlaczonej klimie schładza on przednią chlodnicę, tzw skrplacz klimatyzacji, czyli chlodnicę czynnika chłodzniczego klimatyzacji.
Tak czy siak może chodzić nawet cały czas
Tak czy siak może chodzić nawet cały czas